sábado, 1 de enero de 2011

L'equip bàsic del submarinista

Per iniciar qualsevol tipus d'activitat submarina s'ha d'utilitzar un equip de submersió que consta principalment de: la màscara, l'snorkel/el tanc d'aire comprimit, les aletes i el tratge isotèrmic. Veiem-los detingudament:


  • La màscara


La màscara és un element molt important perquè ens ajuda a veure amb claredat sota l'aigua ja que interromp mitjançant una càmera d'aire el contacte dels ulls amb l'aigua. L'anterior disseny ovalat de la màscara ha estat substituït per l'actual (en forma d'ulleres). Existeix la possibilitat de graduar el vidre de la màscara segons les diòptries, hi ha tota una escala de graduacions diferents amb intervals de mitja diòptria.
El nas queda també dins de la màscara per tal de compensar la pressió que provoca el descens a les profunditats (succió), així permet evitar l'anomenat "efecte ventosa", que pot ferir els ulls. 

  •  L'snorkel


L'snorkel ens permet respirar per la boca quan ens submergim a poca distància de la superfície. Aquest està format per un tub de plàstic que sobresurt de l'aigua mentre nadem, i un filtre normalment de silicona que s'ajusta perfectament a la boca. Pot tenir una vàlvula de descàrrega que facilita l'expulsió de l'aigua abans de respirar per aquest.

  • El tanc d'aire comprimit


Si la profunditat de l'activitat és més alta, necessitarem una alternativa per adquirir oxigen. El tanc d'aire comprimit o ampolla és el recipient cilíndric d'acer o alumini mitjançant el qual podem respirar al realitzar una immersió, ja que conté aire comprimit. Aquest té una capacitat que va dels 10 i 18 litres i pot omplir-se d'altres substàncies gasoses segons el tipus de submarinisme que es realitzi. És molt important tenir en compte la capacitat del tanc perquè el consum d'oxigen augmenta quan bussegem perquè la pressió és més alta que l'habitual, hi ha una disminució de la temperatura i s'ha de tenir en compte també el grau d'excitació.
Per tal de no quedar-nos sense aire de manera sobtada existeix el manòmetre el qual controla el contingut del tanc. Antigament s'utilitzaven tancs d'aire comprimit de reserva.
Una vegada a l'any és convenient realitzar un control visual de l'interior del tanc, i cada tres anys s'efectua una revisió exhaustiva de la bombona.

  • Les Aletes


Les aletes faciliten el desplaçament del bussejador aprofitant l'impuls de les cames i guanyant en velocitat fent més fàcil el moviment.
Hi ha molts tipus d'aletes i cadascuna s'adapta a diferents necessitats. Com més llarga i flexible sigui, més ràpid ens desplaçarem però emprant un major esforç del submarinista. Pel contrari, si son curtes i rígides l'esforç disminuirà considerablement però la velocitat serà més baixa. Estan les aletes de taló cobert y de taló obert, la qual s'ajusta amb una corretja.



  • El tratge isotèrmic


El tratge és la peça que ens protegeix del fred i reté la calor per poder mantenir la temperatura corporal en els nivells de profunditat. Amés també proporciona protecció contra ferides i cops que poden produir-se pel contacte amb objectes tallants, punxeguts urticants (meduses, alguns corals,etc.).
Fonamentalment hi ha dos tipus de tratges: els secs i els humits.Els tratges
secs són els que s'utilitzen en aigües fredes i aconsegueixen mantenir sec el cos del submarinista. Gràcies a això podem usar roba d'abric a l'interior.
D'altra banda hi ha els tratges humits, els quals estan fabricats amb neoprè i que permeten que l'aigua estigui en contacte amb el submarinista.

No hay comentarios:

Publicar un comentario